O NIKSICU

NIKSIĆ je najprostranija crnogorska opština sa površinom od 2065km2 u kome živi oko 90.000 stanovnika. Obuhvata 15% teritorije Crne Gore što je čini, po površini, najvećom opštinom države. Nalazi se na nadmorskoj visini od 630 m. Grad sa tri rijeke, sa tri vjestačka jezera ukupne površine 15 km i okružen planinama do 2000 m nadmorske visine. Povoljan geografski položaj i prirodni uslovi učinili su da Nikšić postane raskrsnica puteva i čvorište za povezivanje planinskog, središnjeg i primorskog dijela Crne Gore kao i susjednih država i teritorija: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije i Kosova. Dobra saobraćajna povezanost Nikšića sa susjednim državama, predstavlja jedan od najznačajnijih faktora razvoja, te se intezivno radi na izgradnji i modernizaciji saobraćajnih pravaca.Klima opštine Nikšić ima karakter prelaza od mediteranske ka planinskoj i kontinentalnoj klimi.

Osnovne karakteristike:

- Srednja temperatura vazduha u mjesecu januaru iznosi 1,3°C, a u julu 21,1°C.


- Srednja vrijednost relativne vlažnosti je 68,6%.


- Nikšić ima godišnje 2.245 sati sijanja sunca.


Ljeta su topla sa malo padavina, a zime kišovite. Najviše je padavina u novembru i decembru.


- Snijeg prosječno pada 19 dana, a zadržava se 29 dana godišnje u Nikšickom polju, dok se na planinama i površima u okolini zadržava i do šest mjeseci.

- Dominantni vjetrovi su sjeverni (24,4%) i južni (21,7%).

Vjerovatno se ni jedan crnogorski grad ne može pohvaliti sa brzim napretkom, naseljavanjem u tako kratkom periodu nakon oslobođena kao što je to - Nikšić. Veoma naglo, Nikšić su počeli naseljavati ljudi iz cijele Crne Gore. Kako se grad širio, tako je isto i zahtijevao i da bude moderno izgrađen. Godine 1883. gradi se prvi urbanistički plan koji se oslanjao na renesansno - barokni tip naselja. Kralj Nikola šalje inžinjera Josipa Sladea koji zajedno sa Šakom Petrovicem pravi skice grada. Plan je bio da se napravi Veliki trg kojeg će se zrakasto izvoditi ulice. To je i urađeno vrlo brzo. Svi obrisi tadašnjeg centra i trga koji je tada napravljen vide se i danas skoro 100 godina kasnije. Koliko je tada Niksić stremio modernom i lijepom vidi se po mnogim tadašnjim projektima kao sto je izgradnja Manastira na Petrovoj Glavici 1886. Manastir, koji i danas plijeni pažnju svojom ljepotom je završen 1900.g. Isto tako, ispod Manastira sagradjen je i Dvorac Kralja Nikole u neorenesansnom stilu. Sa grbom Knjaževine Crne Gore na ulazu, ovaj Dvorac ne samo što je značio početak nove ere Crne Gore nego je svojim izgledom, kao i namjenom trebao da utaba staze i crnogorske države. Iz tog vremena mora se pomenuti i vrlo neobičan most sa 18 okana, skoro jedini te vrste po broju okana u svijetu, koji je dug 270 metara i nazvan po ruskom caru - Aleksandru III - Carev Most.

Nikšić se nalazi na nadmorskoj visini od 630 m.