петак, 14. мај 2010.

U NIKSICU ODRZANA LITIJA U CAST SVETOG VASILIJA OSTROSKOG

13.05.2010. godine
NAROD SLAVI ZASTITNIKA
Svečanom litijom, koja je krenula od Sabornog hrama i prošla ulicama Nikšića, juče je u prisustvu dvadesetak hiljada građana na veličanstven način obilježen Dan Svetog Vasilija Ostroškog.
Ulicama Nikšića pronijet je jastuk Svetog Vasilija Ostroškog, relikvija nikšićkog hrama. Uz miris tamjana, koji se širio ulicama i u oblacima dizao do neba, sa molitvenim glasom vjernog naroda, koji je još moćnije nego ranijih godina na svečan i dostojanstven način proslavio i u pomoć prizivao ime velikog sveca i zaštitnika grada, završena je desetodnevna kulturno-duhovna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog.
Sila Hristova, projavljena kroz ličnost ostroškog čudotvorca, nije ostavila ravnodušnim ni desetak hiljada građana koji su litiju posmatrali duž nikšićkih ulica ili iz nekog od lokala u gradu, jer dah mira i radosti osjetili su, kako oni koji su u litiji koračali tako i oni koji su zastali da je pozdrave i sa poštovanjem isprate i zatraže spas za sebe i bližnje u ovim teškim trenucima.
Nakon jednoipočasovnog prolaska glavnim gradskim ulicama i čitanja svetog Jevanđelja, litija, predvođena visokopreosvećenim mitropolitom Amfilohijem, vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, američko-kanadskim Longinom i episkopom diklijskim Jovanom, zaustavila se na gradskom trgu.
Litiji su prisustvovali i ambasador Srbije Zoran Lutovac, Ukrajine Oksana Sljusarenko i Austrije Florijan Rauning.Vladika Joanikije je pozdravio protojereje i episkope koji su iz cijelog svijeta prisustvovali svečanoj litiji, kao i ambasadore Srbije, Ukrajine i Austrije u Crnoj Gori Zorana Lutovca, Oksanu Sljusarenko i Florijana Rauninga.
Više stotina Nikšićana juče tokom ranih časova okupilo se i u hramu svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gdje je od rane zore počelo obilježavanje praznika / dva jubileja 400 godina od rođenja svetitelja i čudotvorca i 110 godina od izgradnje hrama. Svetu arhijerejsku liturgiju sa sveštenstvom služio je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.Vladika je tom prilikom rekao da svetome ćivotu sv. Vasilija Ostroškog prilazimo duhovnim mirom, koji ističe iz njegovih moštiju./ To činimo da se ispunimo vjerom koju on daje svetim molitvama i da nas ispuni duhovnim zdravljem, da nam daruje duhovno i tjelesno zdravlje. Ne vrijedi tjelesno zdravlje ako nijesmo i duhovno zdravi. I zato kada idemo Svetom Vasiliju Ostroškome treba da mu se molimo da nam pomogne i svetim molitvama osnaži našu vjeru, da nas ispuni nadom i ljubavlju, uputi na tvorenje zapovijesti Božjih. Ako tako činimo, onda će nam Gospod darovati sve ono što nam nedostaje / kazao je na liturgiji u hramu vladika Joanikije.
Liturgiji u hramu sv. Vasilija Ostroškog prisustvovala je i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Maja Nikolova.L.N.

четвртак, 6. мај 2010.

POCELI *DANI SVETOG VASILIJA OSTROSKOG*

-03.05.2010. godine - Izlozbom radova monahinja Zupskog manastira u Crkveno-narodnom domu je pocela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija *Dani Svetog Vasilija Ostroskog*.
- Ovogodisnja - 14. manifestacija bice u znaku jubileja cetiri vijeka od rodjenja Ostroskog svetitelja i 110 godina Saborne crkve u Niksicu, njemu posvecene. Narednih devet dana bice organizovano vise okruglih stolova, promocija i koncerata, s ciljem da se sjedini duhovno i kulturno u Crnoj Gori. U okviru Dana knjizevniku Rajku Petrovu Nogu bice urucena nagrada *Izviiskra Njegoseva*, koja je ustanovljena prosle godine i urucena akademiku Miodragu Pavlovicu.
- Manifestacija ce se zavrsiti 12. maja na *Dan Svetog Vasilija Ostroskog*, duhovnog zastitnika Niksica, svecanom litijom gradskim ulicama.